ZŠ Leandra Čecha NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

NÁVŠTĚVA V BADATELSKÉM CENTRU

23.01.2017 20:43

Obvykle, když je krásné a slunečné odpoledne, chodíme s dětmi někam do přírody nebo na školní dvůr, kde si hrajeme a řádíme. Tentokrát jsme se ale malinko vymanili z „normálu“.

            Ve středu 18.1.2017 jsme se vydali za dobrodružstvím do žďárského gymnázia. Jeli jsme objevovat pro nás nové a doposud nepoznané, do badatelského centra, kterým se mohou žďárští gymnazisté pyšnit. Po milém přivítání pana ředitele Čepeláka, na nás čekalo neobvyklé překvapení, a to v podobě terarijních zvířat. Mohli jsme vidět nejen chameleona jemenského, agamu vousatou, ale i hada hroznýška. Studenti, kteří o obyvatele terárií pečovali, nás seznámili s potřebami těchto živočichů a dokonce jsme si je mohli i pohladit.

            Po „mazlení“ se s hadem jsme se odebrali do „laboratoří“, kde obličeje dětí strnuly, pusy se otevřely a oči málem vypadly z důlků. Viděli jsme kromě různých přístrojů, kamer a stativů i studenty sestrojeného robotického slona ovládaného počítačem, se kterým si mohly děti pohrát. Seznámili se s termokamerou a jejím využitím v praxi. Někteří dobrovolníci si dokonce zkusili, jak taková kamera funguje.

            Velmi zábavná byla vysokorychlostní kamera, na které jsme mohli vidět, co se děje s naším obličejem, když „brbláme“ a prskáme nebo dostaneme míčem.

            Vyzkoušeli jsme si také práci s mikroskopem a přípravu preparátu z listu pokojové rostliny a následně se podívali, jak takový list vypadá mnohokrát zvětšený. Neméně zajímavá byla i dvojlupa, která do detailu odhalila stavbu těla brouků a jiného hmyzu.

V robotickém oddělení bylo odhaleno tajemství výroby 3D tisku, ale díky časové tísni tento tisk neproběhl a my se museli chystat k odchodu a ukončit tak zájem zvídavých dětí.

Pro nás dospěláky bylo krásné vidět nadšení a spokojenost dětí. Pro děti zase zjištění, že počítače a moderní technika není jenom na hry a hraní, ale že se opravdu využívá k užitečným a potřebným cílům.

 

Nechybí ani fotky, najdete je zde www.facebook.com/pg/%C5%A0koln%C3%AD-dru%C5%BEina-Z%C5%A0-Leandra-%C4%8Cecha-NMNM-1487714928189393/photos/?tab=album&album_id=1648622895431928